Day: 30 November 2022

Breakdance

Breakdancing is een vorm van streetdance waarbij atletische lichaamsbeweging centraal staat.

Het vindt zijn oorsprong in de Puerto Ricaanse en Afro-Amerikaanse gemeenschappen in de Verenigde Staten.

Breakdance kent een heleboel variaties, maar voornamelijk bestaat het uit vier soorten moves:

  • Toprock
  • Downrock
  • Power moves
  • Freeze

Breakdancing hoort bij muziekstijlen met veel drum breaks, zoals je bijvoorbeeld in hiphop en breakbeatmuziek tegenkomt.

Toprock

Bij toprock worden doorgaans rechtopstaand een reeks opeenvolgende stappen gedaan. Je ziet dat dit vaak als opening gebruikt wordt in een uitvoering, maar veel dansers maken ook vaak een overgang tussen toprock en andere moves, en weer terug. De verschillende stappen van toprock kunnen worden afgewisseld in volgorde en vorm. In feite is toprock ontzettend vrij, en het is vooral aan de danser om zijn houding, vorm en zuiverheid te behouden. Daarnaast kan toprock zich beroepen op andere stijlen, en zich hiermee integreren. Denk dan aan popping en locking, maar zelfs ook tapdans wordt regelmatig uitgevoerd. Wanneer er een overgang wordt gemaakt van toprock naar downrock of een powermove dan noemt men dit een “drop”.

Downrock

Downrock betreft veel beweging op de vloer en wordt daarom ook wel “floorwork” en “footwork” genoemd. Handen en voeten zijn vaak evenveel in gebruik. Een basale downrock wordt eigenlijk in zijn geheel op handen en voeten gedaan, en meer gevorderde moves kunnen ook de knieën erbij gebruiken.

Powermoves

In powermoves komen vaak de atletische en acrobatische talenten van een breakdancer tot uiting. Er wordt gebruik gemaakt van snelheid en momentum, en de danser moet zijn kracht, controle en lenigheid inzetten om deze moves te voltooien. De breakdancer ondersteunt zichzelf op de grond met zijn bovenlijf, waarbij zijn benen en heupen in een cirkel om hem heen draaien. De windmill en head spin zijn bekende voorbeelden.

Freeze

Een freeze is een pose waarbij de danser zichzelf zwevend boven de grond opstelt. Hij houdt zichzelf dan met de kracht van zijn bovenlijf boven de grond geheven, in verschillende houdingen. Een freeze wordt doorgaan gebruikt bij het benadrukken van een sterke beat in de muziek, of om het einde van een set aan te geven. Freezes worden ook wel in een serie uitgevoerd, waarbij de beats in de muziek geraakt worden en de fysieke kracht van de danser wordt benadrukt.